Teoria alokacji zasobów a efektywność rynków.
Koronnymi czynnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy i polifenole. Te trzy relacje zapewniają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W jakimkolwiek bądź też razie, istnieje kolosalna ilość substancji w winogronach, jakie zapewniają smak. Substancje te są bieżące w błahych ilościach (ocenianych czasami w milionowych cząstkach). Wszelkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, formułowany, jako smak istotny. Smak podstawowy znamionuje każdą formę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. Skutkiem tego ważne jest, aby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jednakowoż inny bukiet.
2. Kliknij
3. Przewodniki
4. Znajdź tutaj
5. Sprawdź tutaj