Przykłady udanych działań na rzecz społeczności lokalnej.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się znacznie więcej na stronie wina. Wina mają prócz tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym efektem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Bowiem pektyna znajduje się o wiele bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują mnóstwo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Przejrzyj
3. Kliknij
4. Przejdź dalej
5. Otwórz link Porady na temat organizacji udanych wesel i przyjęć.